Geldexpresse.nl

Leningen Hypotheken Verzekeringen

Vragen depositoregeling PDF Print E-mail
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 01 november 2008 13:14

Vragen mbt de nieuwe Depositoregeling

Dagelijks komen er vragen over de garantieregeling voor spaargeld bij ons binnen. Hieronder de meest gestelde. 

O
m welk bedrag gaat het? 

Tijdelijk is bij elke Nederlandse bank per persoon (en dus niet per rekening) €100.000 gegarandeerd. Dit is in ieder geval tot en met oktober 2009 het geval. Het kabinet zal voor die tijd beslissen of we terugkeren naar de oude situatie van maximaal 40.000 gegarandeerde euro´s. 

Hoe zit het met en/of rekeningen? 

Hebt u met zijn tweeën een en/of rekening met €200.000 erop, dan kunt u beiden op €100.000 aanspraken maken. De garantie geld namelijk per persoon en niet per rekening. 

Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel? 

In Nederland gevestigde banken die een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. Banken die gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken, vallen onder het depositogarantiestelsel in het land van herkomst. Dit is het geval met Icesave, het bijkantoor van de failliete IJslandse moederbank Landsbanki. Als het depositogarantiestelsel in het land van herkomst een beperktere dekking kent dan het Nederlandse, dan kunnen deze bijkantoren aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Icesave heeft dat gedaan. Daarom kunt u alles boven de €20.887 bij DNB claimen. 

Welk bedrag wordt door het depositogarantiestelsel gegarandeerd? 

Het depositogarantiestelsel garandeert sinds afgelopen week voor minimaal één kalenderjaar een bedrag van maximaal €100.000 per persoon per instelling, ongeacht het aantal rekeningen. In het geval van een en/of rekening van twee personen geldt dit maximum per persoon. In de toekomst kan de garantiestelling weer verlaagd worden, als de financiele onrust voorbij is. 

Welke producten vallen onder het depositogarantiestelsel? 

Geld dat op betaalrekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito’s staat. Aandelen of obligaties aan toonder niet. Achtergestelde deposito’s meestal ook niet. Verzekeringen, bijvoorbeeld voor een pensioen, ook niet. 

Wie kan een beroep doen op het depositogarantiestelsel? 

Particulieren en kleine ondernemingen (die een verkorte balans mogen publiceren) kunnen een beroep doen op het depositogarantiestelsel. De garantie geldt per persoon per bank. Het veiligst is dus om uw geld per delen van €100.000 over meerdere banken te spreiden. 

Wordt mijn (hypotheek) schuld verrekend met mijn tegoed? 

Voordat de aanspraak op de regeling wordt vastgesteld, wordt er verrekend. Dit houdt in dat de schulden per datum van toepassing van de noodregeling of faillietverklaring (zoals hypotheek of consumptieve kredieten) van een depositohouder worden verminderd met bij de bank uitstaand spaargeld. 

Hoe snel heb ik mijn geld terug? 

Het Nederlandse depositogarantiestelsel moet binnen drie maanden na ontvangst van de aanvraag uitkeren. Deze termijn van drie maanden is een Europese regel die ook geldt voor stelsels in andere EUlanden, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In het geval van Icesave is de adder onder het gras de bijna failliete staat IJsland, die waarschijnlijk niet binnen drie maanden met het geld over de brug kan en wil komen. 

Hoe zit het met mijn pensioen? 

Pensioenuitkeringen vallen niet onder de garantieregeling. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat bij een faillissement niet zomaar alles weg is. Bij het laatste grote verzekeringsfaillissement in Nederland (Vie d’Or in de jaren negentig) werd de verzekeringsportefeuille overgeheveld naar andere verzekeraars. De eigenaren van die verzekeringen gingen er wel op achteruit, maar hun geld verdween niet. 

Bij Fortis ASR speelt dit risico sinds de overname door de staat helemaal niet meer. Mocht het bedrijf straks weer op eigen benen staan, dan heeft u gewoon het marktrisico, net als men dat nu heeft bij alle andere grote verzekeraars. 

Is een stamrecht BV gegarandeerd? 

De depositogarantieregeling geldt ook voor kleine ondernemingen, dat zijn ondernemingen die een verkorte balans mogen publiceren bij de Kamer van Koophandel. Een stamrecht BV valt daar ook onder. Het criterium is onder andere of de bezittingen minder zijn dan 4,4 miljoen euro. De meeste stamrecht BV’s halen deze grens niet. Zie www.kvk.nl voor de criteria voor kleine ondernemingen. 

Zijn Postbank en ING één bank? 

Momenteel zijn ING en Postbank, evenals Fortis en ABN-Amro, nog aparte eenheden, meldt De Nederlandsche Bank. Consumenten die bij beide filialen geld hebben, hebben hun risico dus gespreid over twee banken. Na de fusie in het eerste kwartaal van 2009 gaan ING en Postbank als één bank door het leven. Naar verwachting geldt datzelfde op korte termijn voor ABN-Amro en het resterende deel van Fortis.


Bron: Telegraaf  - 31 okt 2008
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack