Geldexpresse.nl

Leningen Hypotheken Verzekeringen

Nederlander loopt rente mis PDF Print E-mail
Geschreven door Administrator   
woensdag, 24 december 2008 07:50
Te weinig rente

Nederlander loopt vaak rente mis

Nederlanders lopen rente mis omdat de manier waarop gespaard wordt vaak weinig of geen rente oplevert. Dat geldt vooral voor jongeren van 12-18 jaar. Meer dan de helft van de jongeren spaart in een spaarpot en 30% op een betaalrekening.

De meeste Nederlanders, jong en oud, hebben wel een spaarrekening. Als het gaat om maandelijks sparen winnen de jongeren het van de volwassenen, 91% van de jongeren spaart maandelijks tegen 79% van de volwassenen. De bedragen die jongeren sparen zijn dan echter weer lager dan die van volwassenen. Gemiddeld sparen jongeren 27 euro per maand en volwassenen 166 euro (in november).

Voordat de financiële crisis Nederland bereikte werd er meer gespaard. In augustus van dit jaar spaarden jongeren nog 30 euro en volwassenen 196 euro per maand. Deze wijsheid over het spaargedrag in Nederland wil verzekeraar Aegon zo graag met ons delen, dat ze er TNS Nipo een onderzoek onder ruim 500 Nederlanders voor liet doen.

Sparen kan slimmer
Aldus de verzekeraar. De spaarrekening is de belangrijkste spaarvorm, zowel voor jongeren (81% heeft er een) als voor volwassenen (89%). Jongeren kiezen vervolgens voor de spaarpot (56%), de betaalrekening (30%) of de piekenpijp (11%). Een spaarvorm die getuige de naam nog uit de guldentijd stamt. Na de spaarrekening kiezen volwassen voor de betaalrekening (37%), de spaarpot (19%) of een depositorekening (18%). Populaire spaarvormen, zoals de spaarpot en de betaalrekening, geven echter weinig of geen rente.

Daardoor lopen veel Nederlanders rente over hun spaargeld mis. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt het verstandig dat bijna alle Nederlanders een spaarrekening hebben. Het Nibud raadt jongeren aan er op te letten niet te grote bedragen thuis in de spaarpot te laten zitten. “Het is prima om thuis geld achter de hand te hebben, voor onverwachte uitgaven. Maar zodra het bedrag in de spaarpot oploopt, is het handig om het op een spaarrekening te zetten. Dit levert rente op en omdat het geld niet voor het grijpen ligt, wordt het geld ook minder makkelijk uitgegeven”, aldus Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud.

We sparen voor meerdere doelen. Bij jongeren bestaat de top drie uit: vakantie in een ver land (11%); abonnement of kaartjes voor een concert, ballet of theater (10%); en uitgaan (10%). Volwassen sparen vooral voor een auto (42%), vakantie in een ver land (36%) of hun huwelijk (28%). Op de vierde plaats staat bij volwassenen een fiets met 16%.

Met de Nibud-BufferBerekenaar kunnen consumenten uitrekenen hoeveel geld zij achter de hand moeten hebben voor het vervangen van de inventaris, onderhoud woning of vervanging van de auto.

Aegon doet natuurlijk niet zomaar een onderzoekje naar ons spaarbedrag, de verzekeraar hoopt op publiciteit voor haar nieuwe internetproduct: AEGON Eigen stijl Sparen. De basisrente bij AEGON Eigen stijl Sparen bedraagt 4,25% en kan oplopen tot 5,25%. Deze rente is variabel, volgt de renteontwikkeling op de internationale geldmarkt en kan op dagbasis wijzigen. Aegon is niet de enige vreemde eend in de spaarvijver. Ook pensioenfondsen, andere verzekeraars en zelfs Kruidvat bieden spaarproducten aan.

Bron: Telegraaf  122008

Laatst aangepast op woensdag, 24 december 2008 08:41
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack