Geldexpresse.nl

Leningen Hypotheken Verzekeringen

Garantiefonds Spaarders .... PDF Print E-mail
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 13 december 2008 21:43

Garantiefonds Spaarders is Belachelijk

OverGeld neemt Stelling - Nolly Speijers

Het idee van minister Bos van Financiën om consumenten zelf te laten betalen voor een nieuw op te richten spaargarantiefonds is te gek voor woorden.  Alsof de spaarders verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis op de financiële markt en moeten boeten via een verplichte rentekorting. Het lijkt wel een faillissementspremie voor het instortingsgevaar van minder solide banken! 

Het heeft er alle schijn van dat de banken de kredietcrisis aangrijpen om af te komen van de depositogarantieregeling die ze gezamenlijk moeten ophoesten. Want was het niet Rabo-topman Bert Heemskerk die onlangs al een soortgelijke garantieregeling voor al het spaargeld voorstelde als nu minister Bos heeft geopperd? Naar zijn mening maken kleine banken op oneigenlijke wijze gebruik van het huidige Nederlandse garantiestelsel dat, met instemming van de banken, in het leven is geroepen om spaarders te beschermen. 
 
Aan de andere kant doen de banken weinig om de consument tegemoet te komen in deze financieel zware tijden. Want ondanks de recente renteverlagingen die de centrale banken hebben doorgevoerd, zijn hypotheken en kredieten niet goedkoper geworden. 
 
Ook hebben de grote Nederlandse banken er door hun lage spaarrentes zelf mede voor gezorgd dat consumenten met hun spaargeld naar ’vreemde’ banken zijn gegaan, die beduidend meer rente gaven en, op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden, nog steeds geven. 
 

Een beetje verschil is logisch gezien het feit dat die andere banken zich veelal uitsluitend beperken tot de spaarmarkt, terwijl de grote Nederlandse banken een totaalpakket aan financiële producten bieden en verspreid over het land diverse kantoren hebben. Maar verschillen van meer dan twee procent zijn zodanig groot dat ze de consument natuurlijk wel in verleiding brengen daar te gaan sparen. Bovendien mogen spaarders verwachten dat het toezicht op de banken die in Nederland een vergunning hebben van dien aard is dat er wordt gewaarschuwd wanneer er iets mis dreigt te gaan. 

In april volgend jaar wordt op Europees niveau besloten hoe een nieuwe garantieregeling eruit zou moeten zien en of spaarders inderdaad via een afgedwongen rentekorting gaan meebetalen aan zo’n spaargarantiefonds. Hopelijk begrijpt Europa dat het vreemd is spaarders te laten betalen voor de garantie dat hij zijn geld terug krijgt.

Bron: Telegraaf 05122008

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack